top of page
  • Forfatters billedeAdmin

Når kroppen forlænges - Om brugen af yogaredskaber


Hvis kroppens historik skal smelte sammen med en yogastilling kræver det en særlig form for alkymi. Vores historie og livserfaring sætter sig som et malerisk landskab i kroppen. Vi kan derfor være nødsaget til at finde en form for forløsning, eller i det har tilfælde en forløser.


Yoga props, yogaredskaber, yogaudstyr, hjælpemidler, kært barn har mange navne. Men hvorfor er det egentlig så interessant med alle de remedier vi kan tilkøbe til praksis? Den indiske yogi B.K.S Iyengar introducerede os for længe siden til forestillingen om, at yoga skulle være tilgængelig for alle. Med det mente han at alder, fysik og erfaring ikke skulle have indflydelse på hvorvidt en praksis var mulig for den enkelte. Derved præsenterede han ideen om at anvende noget udefrakommende i de forskellige asanas (stillinger). Noget som kunne hjælpe og støtte de steder hvor stillingen var anatomisk umulig.


Da jeg selv begyndte til yoga for mange år siden, foregik det i en fitness-sal. At bruge yogaredskaber her betød for mig at man enten var ny til yoga eller mindre smidig. Med andre ord en novice i yogaland. Jeg husker sågar hvordan jeg i starten bevidst valgte blokke fra. Min krop havde skam ikke brug for forlængelse, trods at jeg ikke kunne nå jorden. Jeg var ikke interesseret i at blive set som en der havde brug for hjælp. Hjælp fra to sorte blokke i skumgummi. Nej så hellere lide lidt ekstra når underviseren kiggede i min retning.Sådan har jeg det heldigvis ikke mere. I dag ved jeg at redskaberne er en støtte. Ikke en støtte i kroppe, der er mindre flyvefærdige i yoga, men en støtte i forskellighed. En støtte i at lytte til sig selv og sin egen krop. Jeg ser stadigvæk i min undervisning at der kan være en tøven i forhold til at anvende redskaberne, nogle gange ligefrem modstand. Heldigvis genkender jeg den fra mig selv. Men når først redskaberne er i brug er det ikke til at være foruden dem. For hvad er det egentlig de gør? De medierer på en måde den givne stilling og kroppens tilstand.


Ved at anvende blokke, pøller, puder og tæpper rigtigt, er det muligt at befinde sig i enhver form for stræk. Dog i en personlig udgave. Ikke den udgave underviseren har instrueret men en lignende, måske en med inspiration fra grundstillingen. Yogaen tilpasser sig på den måde dig og ikke omvendt.


Særligt i Yin Yoga er redskaber centralt. Her befinder vi os længe i hvert stræk for at tillade yinvævet også kaldet bindevævet (fascia) at slippe. Dette er dog kun muligt hvis resten af kroppen er i ro og afslappet. Hvis vi er i en stilling hvor der er smerte eller anspændthed et sted i kroppen, vil det være svært at tillade en dybdeafspænding et andet sted.


Måske du kender det fra et besøg hos fx lægen, hvor du bliver bedt om at slappe af et bestemt sted. Det kan være at du er nervøs eller situationen er angtsprovokerende, hvorfor hele kroppen går i flitsbue.


Det er nærmest umuligt at give fuldstændig slip, hvis et sted i kroppen er præget af lukkethed og stress. Sammentrækning og udvidelse er på en måde modsætninger og skal helst afløse hinanden, ikke optræde på samme tid. Det samme kunne siges om vores bevidsthed, så snart der er en stor tankemæssig koncentration i en retning er det svært at finde plads til fx at lytte eller være tilstede i en anden retning.


Så for at kunne være så passiv så muligt i en stilling er det vigtigt vi sidder eller ligger godt. At vi føler os tilpasse og hjemme. Strækket må gerne føles lidt ubehageligt, men der skal helst ikke være for stor anden distraktion i kroppen. At sindet kan være på afveje, er dog helt naturligt, det er ikke altid let at opholde sig i fx en yinstilling.

De yogaredskaber jeg anvender i min undervisning og i min egen praksis, er yogablokke, yogapøller (puder), tæpper og bælter. Det meste af mit eget udstyr har jeg fra Yogaudstyr.dk.

Yogablokken kan bruges til flere ting. Den kan både være en hjælp til at ’løfte’ gulvet, og til at støtte forskellige dele af kroppen. Dette gælder både stillinger med pres nedad, men også mere passive stillinger, som kan være hårde for led og væv, da de i Yin Yoga holdes i en længere periode på op til 10 minutter.


Ved at anvende blokken som støtte her vil du kunne holde stillingen længere uden at der kompenseres muskulært et andet sted i kroppen. Det er typisk nakke, lænd eller håndled der kan blive belastede, og hvor en yogablok kan aflaste. Blokkene fås i mange forskellige materialer, alt efter om du har lyst til en mild og mere blød udgave eller en hård udgave som minder mere om de oprindelige yogablokke eller bricks som de også kaldes.


Yogabælter fås ligeledes i forskellige materialer og størrelser. Ofte er det lærred, da de er mest behagelige at arbejde med. I min undervisning anvender jeg yogabælterne i forskellige stræk til at lave udstrækningsøvelser, hvor det er nemmere at holde kropsdele i bestemte positioner ved støtte fra bæltet. Et eksempel kunne være hasestrækket hvor bæltet giver mulighed for at flytte strækket op i luften, så det strakte ben befinder sig med plads til alle sider.


Yogapøllen kan også anvendes til flere ting. Både kan sædet løftes, således at du kommer højere op at sidde. Dette kan være behjælpeligt eksempelvis i en meditationspraksis. Her kan det være svært med usmidige knæ at sidde på gulvet i halv eller hel lotus. Selv synes jeg det kan gøre det nemmere at sidde med en afslappethed omkring rygsøjlen. Pøllen kan både bruges som siddepude, men også som en slags mediator, i de forskellige stræk.


Et eksempel på en stilling hvor den synes livsnødvendig for mange er Saddle Pose. For mange er der simpelthen for langt til jorden i denne bagoverbøjning. Derfor giver det mening at anvende pøllen som støtte under lænd, ryg og nakke. Nogle gange kan den tilmed bidrage med en rar fornemmelse af kompression omkring lænden. En følelse af at ryghvirvlerne blidt presses, mod hinanden.


Tæpper eller anden tekstil har jeg valgt at kalde et redskab, fordi det er godt at bruge i mange stillinger. Det er ikke kun i Shavasana at tæppet anvendes. Det er let at bruge da det nemt kan foldes og modelleres, så det passer til din krop og de steder den mangler fylde eller smidighed. På den måde er det oplagt at bruge i Yin Yoga.

Et centralt fysisk aspekt af Yin Yoga er jo netop at yin handler om funktion, altså hvordan og hvor et stræk mærkes, og ikke hvordan det ser ud og tager form. I så fald risikerer vi at kompromittere noget andet i stillingen… og måske også i vores liv.57 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page