top of page
  • Forfatters billedeAdmin

Efterfødselsmeditation - Når selvomsorgen synes ude af syne..Jeres børn er ikke jeres børn. De er sønner og døtre af livets længsel mod sig selv

De kommer ved jer, men ikke af jer. Og selv om de er hos jer, tilhører de jer ikke.

Jeres kærlighed kan I give dem, men ikke jeres tanker. Thi de har deres egne tanker.

Deres legemer kan I yde husly, men ikke deres sjæle; Thi deres sjæle dvæler i huset af i morgen, som I ikke kan besøge, end ikke i jeres drømme.


I kan stræbe efter at blive som de; men søg ikke at danne dem i jert eget billede. Thi livet bevæger sig ikke baglæns og dvæler ikke ved det forgange.

I er buerne, hvorfra jeres børn udsendes som levende pile. På uendelighedens bane har bueskytten målet for øje, og han spænder jer med al sin styrke, at hans pile må bevæge sig hastigt og langt. Glæd jer, når bueskytten spænder jer i sin hånd; Thi ligesom han elsker den flygtende pil, således elsker han også buen, der bliver tilbage (Kahlil Gibran).

Som kvinde lægger du krop til en stor omvæltning under graviditet og fødsel, både fysisk og følelsesmæssigt.


Trods at vi som kvinder har mestret denne øvelser i mange år, er oplevelsen ikke blevet mindre stærk eller smertefuld. Der er ikke nogen fødsel der går ubesværet hen.

Som nybagt mor står du måske med en masse følelser du har brug for at få anerkendt og landet. Det er muligt at dine nærmeste lytter til din fortælling, men det er ikke altid nok til en forløsning.


Mange mødre ender ofte med at bære denne byrde alene, længe efter det egentlige moderskab har haft sin begyndelse. Stress og angst kan ofte være relateret til eksempelvis


Samfundets forventninger

Familie og venners forventninger

Det lille barns forventninger

Egne forventninger til fødsel og mor-rolle

Fødselskomplikationer mm.

Magtesløshed

Angst under og efter fødslen

Parforhold eller manglende parforholdNår disse emner får lov at fylde i et tidligt moderskab, kan det let munde ud i følelser relateret til sorg, skuffelse og svigt.

Mange mødre sendes i dag tidlig hjem fra fødegangen grundet travlhed og underbemanding, hvilket betyder at der ikke kan ydes den omsorg der oftest er brug for. For at kunne give omsorg er det afgørende selv at mærke denne, at mærke den rette indføling samt opmærksomhed.


Hvis dette ikke er tilfældet, aktiveres gamle fortrængte følelser nemt. De popper op som paddehatte og kan virke overvældende i en, i forvejen sårbar situation. Derfor er det vigtig at få kigget på uforløste følelser. Det kan gøres på mange måder, gennem terapi, yoga mm. Men også meditativt er det muligt at arbejde med det der er svært.


Jeg vil tage udgangspunkt i din situation og fortælling om oplevelsen. Ud fra denne vil vi afprøve forskellige øvelser relateret til åndedrættet og sindet. Således at der kan skabes mere medfølelse og omsorg indadtil.


Ved hjælp af meditative øvelser retter vi opmærksomheden mod fødsel, efterfødselstraume, efterfødselsreaktion eller hvad end der har været. Måske dukker der ting op fra egen fødsel og barndom, som er nået op til overfladen efter fødslen af dit barn. Ved at berøre det, der er svært, er det lettere at genfinde en kærlig forbindelse til dig selv og din krop, og derved også dit barn. På den måde kan et flosset nervesystem beroliges igen, om end det er en langsommelig helingsproces.

Efterfødselsmeditation er et samspil mellem dialog og øvelser. Vi taler om hvordan du har det indledningsvist, men også undervejs.


​Det er meget forskelligt, hvordan kvinder reagerer på det at vende blikket indad i denne sårbare periode og der er ikke noget rigtigt eller forkert i forhold til hvordan du oplever det og hvad der kommer til udtryk.


Selv husker jeg tydeligt hvordan jeg kort efter min egen fødsel fik en kropsbehandling der fik tårene til at trille. Ikke fordi noget gjorde ondt, men fordi der pludselig var et øjeblik der handlede om mig og hvordan jeg havde det, og ikke mit barn, mælk, søvn mm. Jeg havde det ikke godt, men jeg mærkede en stor forskel efter behandlingen. Herefter begyndte jeg langsomt at vende blikket indad når tid og overskud tillod det. Jeg genfandt noget i mig som var uforandret. Noget kærlig jeg kunne læne mig ind i når livet som mor føltes svært.


Mit ønske er at du skal føle dig tryg – føle at der er plads til det du føler og mærker og ikke mindst det du har været igennem. Jeg er der for at hjælpe dig til at rumme det og holde et kærlig rum for dig, således at du igen kan holde et kærlig rum for dig selv. Ikke kunne for dit barn.


At udforske nærværstræning og meditation efter en nystartet moderskab kan hjælpe dig til i større grad at:

  • Føle dig mere hjemme i egen krop og sind

  • Finde ro

  • At opleve at du bliver set og mødt i det der gør ondt, ikke bare af mig men af dig selv.

  • At afdække kernen i dit moderskab, som måske ellers kan synes ude af syne.

  • At mærke mere frihed og mindre fangenskab i din tilværelse som nybagt mor

Du er velkommen til at kontakte mig for en snak eller yderligere information. Efterfødselsmeditation tilbydes som 1:1 sessioner eller i små grupper. Undervisningen foregår i mit hjem i Ejby Ådal (ved Kirke Hyllinge) eller hos dig/ jer.

67 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page