top of page
  • Forfatters billedeAdmin

Gravidmeditation - En rød tråd fra fødsel til død..


"At blive en mor gør dig til alle børns moder. Hvert såret, forladt, skræmt barn er dit. Du bor i de lidende mødre i hvert race og tro og griner med dem. Du længes efter at trøste alle, der er alene."


- Charlotte Gray


Meditation er på mange måder et oplagt redskab at blive fortrolig med under graviditeten. Det er en kærlig praksis både for dig selv og det lille liv der vokser i din mave. Moderskabet kan beskrives som det sted al kærlighed begynder og ender.


Måske er du vant til at meditere eller har aldrig prøvet det før. Det er ikke vigtigt at have noget kendskab til meditation. Erfaring er kun relateret til dig, din krop og dit sind.


Når vi taler om meditation, er det svært at måle erfaring ud fra hvor meget og hvor længe den ene eller den anden har mediteret. Erfaringen handler i virkeligheden om hvad det egentlig er der sker hos den enkelte under meditationen.


Hvad bliver den enkelte bekendt med og hvordan indfinder stilheden sig. Ofte hører man meditation omtalt som noget man kan være god eller dårlig til. Sådan forholder det sig ikke. Så alle kan være med.


​Ligesom i gravidyoga, som du måske kender, vil vi undersøge hvordan du oplever det at være gravid.


Forskellen kunne siges at være at vi i meditationen stifter bekendtskab med det der rører sig indeni og ikke udenpå, under din graviditet. Altså hvordan det er at være dig, med din bevidsthed, men også med bevidstheden om at du ikke er alene. At i er to bevidstheder i samme krop.

En graviditet farves ofte rosenrød i vores samfund og både ventetiden og fødslens skyggeside synes på mange måder ikke belyst i tilstrækkelig grad.


Måske opleves din graviditet som nem, men det er også muligt at den er præget af smerte, sorg, tab af frihed, angst, ensomhed, stress mm. Alle disse aspekter er naturlige, om end de ikke altid tildeles opmærksomhed i en kultur hvor graviditet og moderskab ofte kommer til at handle om den både fysiske og synlige forandring en kvinde går igennem.


Den forandring der mærkes i en kvinde indadtil tildeles ikke opmærksomhed i samme grad.


Til gengæld ønsker vi alle at være den bedste udgave af os selv når moderskabet begynder. Vi tager måske forgivet at den lykke vi føler i graviditeten vil bære os ind i moderskabet på lotusblade og ikke vige fra vores side. Sådan er det måske for nogle, men det er de få.


Derfor er det godt at begynde at lære vores sind lidt bedre at kende. På den måde kan vi både beskytte os selv men også vores barn, fra de tankestrømme som vi så mange gange har oplevet, fører os i forkerte retninger. Også i rigtige retninger, men alt for ofte i de forkerte.


Vi har alle oplevet at lade os rive med af noget, en følelse af vrede, ensomhed, eller glæde. Måske har vi ligefrem mistet besindelsen i situationen og sagt noget grimt, sårende eller lignende. Endnu værre er det hvis vi grundet en følelse ligefrem er begyndt at ændre adfærd.

Mange mennesker lever hver eneste dag i et følelsesfængsel. Hvor følelserne suser rundt som spøgelser på gangene og bestemmer om vi skal leve i angst eller frygt. Måske genkender du allerede mønsteret her i graviditeten, hvor bekymringerne begynder at banke på, side om side med glæden.


Det vi er bekymrede for, har endnu ikke meldt sig, har endnu ikke manifesteret sig. Alligevel kan det føles som om det optager al pladsen i vores bevidsthed.


Det sniger sig ind i andre sfære af vores liv. Under vores aftensmåltid, mens vi børster tænder, kører bil, snakker med en ven eller andet. Hvad end vores opmærksomhed er optaget af styrer vi ubevidst hen i mod. Vi kunne også sige at al vores energi sendes i den retning. Ofte blot for at gå til spilde. Jeg kender det selv..


Når et barn fødes, synes det for mig at være lige så afgørende at der i samme øjeblik fødes en mor. Egentlig starter den fødsel allerede ved opdagelsen af liv i maven og måske endda meget tidligere, men det er forskelligt hvornår kvinder oplever en følelse af en mor/ barn relation. Moderinstinktet har de fleste af os stiftet bekendtskab med, allerede som børn.


Den omvæltning det er at blive mor, leder en kvinde ind i en større udviklingsproces. En ny tid hvor der føles og prioriteres anderledes. Den rejse det er at være gravid og blive mor findes der ingen opskrift på. Alle kommende mødre oplever forandringerne forskelligt. Noget de fleste dog synes at have tilfælles er en større opmærksomhed indadtil, i retning af det lille barn og liv der vokser.


Mange oplever at behovet for alene tid vokser, en anden og måske vigtigere forbundethed tager form. Gennem meditation- og mindfulness øvelser kan vi komme i kontakt med kroppen og vores intuition som mødre.

Vi vil under en sådan session komme til at arbejde med visualisering og afspænding i vores krop og bevidsthed. Således at vi både under graviditet og fødsel kan læne os ind i en følelse af at være afslappet og ubesværet til stede.


Når vi føler os mindre stressede er det nemmere at komme i kontakt med følelser som kærlighed og omsorg. To afgørende aspekter for barnet. Vores barn skal helst svømme i en lagune af kærlighed og medfølelse. Men for at det kan ske er vi nødt til at kultivere følelsen hos os selv.


Det lille menneske mærker dette både inde i maven og i fødselskanalen når fødslen er i gang.


Noget af det vigtigste jordemødre nævner i forbindelse med fødselsforberedelsen er Oxytocin. Vores kærlighedshormon. Det skal flyde over i denne tid. Netop derfor er det vigtig at kunne være i forbindelse med både selvomsorg og en følelse af at være tryg.

Det er ikke nogen garanti at denne tryghed automatisk indfinder sig når veerne vælter ind. Heller ikke selvom verden omkring dig ånder fred.


Åndedrættet kan gennem meditation komme til at fungere som et anker, der kan holde dig fast i nuet. Et redskab, der under fødslen kan hjælpe dig gennem en ve ad gangen. Særligt når veerne kommer og går kan det være en stor hjælp at kunne finde en form for centrering.


Det kræver ikke andet end et ønske om at komme i kontakt med sig selv. På den måde er det muligt at tage en lille smule ejerskab i graviditet og fødsel. At blive mere bekendt med sig selv er vejen til et mere frit liv, både for dig selv og dit barn. Indre frihed er ikke noget vi kan tage forgivet. Det skal trænes.


Når moderskabet starter i den ydre verden, vil de fleste opleve en stor indskrænkning i frihed, måske større end det er muligt at forestille sig. Derfor synes det endnu mere vigtigt at kende til indre frihed. At vide at friheden ikke er en ydre tilstand, men en indre.


Som jeg ser det findes der ikke et mere afgørende tidspunkt i en kvindes liv til fordybelse og nærvær. Det giver god mening at lade verden ligge for en stund – et lille liv vokser i din mave. Findes der noget mere meningsfuldt?

Gravidmeditation kræver som sagt ikke nogen erfaring. Det kan være du er i starten af din graviditet eller måske lige gået på barsel. De mindfulnessøvelser vi vil arbejde med, er simple - med udgangspunkt i hvordan du har det på dagen. Det er muligt jeg vil supplere med enkelte yin yoga øvelser hvis det kan være gavnligt, for at finde ro i kroppen.


Det er ikke nødvendigt at sidde på gulvet i en bestemt stilling. Puder, stol og måtte er tilgængeligt, så hvis det føles rarest at ligge ned er det en mulighed. Hvordan vi fysisk tager os ud når vi laver øvelserne er underordnet.


Jeg tilbyder både meditation i små grupper, som drop in eller 1:1. Du er velkommen til at kontakte mig for mere information. Undervisningen foregår henholdsvis i Roskilde og Hedehusene, ønsker du at jeg kommer til dig er du også velkommen til at tage kontakt.

38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page