Yin Yoga for begyndere - Om at turde give slip..

"Vi bruger ikke vores krop til at komme ind i en stilling, vi bruger en stilling til at komme ind i vores krop."
-Bernie Clark
Vi kunne kalde Yin Yoga for den indadvendte yogini. Yin udspringer af en mere feminin tilgang til yoga, som handler om at give slip, give efter - at strække bindevæv, led og sener - for derved at blive i stand til at skabe mere rummelighed og plads til at være fri.
Hendes søstre er repræsenteret af de mere dynamiske yogastilarter som Hatha Yoga, Flow Yoga, Vinyasa Yoga, Kundalini Yoga, Astanga Yoga mm. Yin Yoga udgør en mere stille og meditativ form for yoga. På en måde minder Yin mere om det vi kalder Restorativ Yoga.
Yin kan på en måde betragtes som en bevægelsesform opstået i en smeltedigel af Taoisme, kinesisk akupunktur og indisk yogafilosofi. I Yin Yoga arbejdes der passivt med de forskellige stillinger (også kaldet asanas). Yin fungerer derfor godt som komplement til de mere yangprægede eller energifyldte yogagenrer. Her er fokus ofte på at styrke og strække musklerne, hvor fokus i Yin er på at give slip på al muskelaktivitet i kroppen.
De forskellige arketypiske stillinger udføres i et roligt tempo og holdes i alt fra 3-10 minutter, hvilket sammenholdt med andre yogaformer kan synes som lang tid. Når man først man vender sig, til det, kan oplevelsen dog nogle gange være at der er for lidt tid. Alle stillinger foregår siddende eller liggende. I Yin arbejder du primært med hofter, ben, bækken og den nedre del af ryggen. Det betyder, at mange af øvelserne eksempelvis er hofteåbnere og foroverbøjninger.

Ved at være længere tid i en stilling gør vi det lidt nemmere at give slip på ydre og indre uro og spænding. Ved at tillade ro at indfinde sig i kroppen, vil åndedrættet ofte finde sit naturlige leje. På den måde bliver der mulighed for at tyngdekraften kan gøre sit arbejde og nervesystemet slappe af.
Du skal kunne mærke din krop, når du laver yin, men det skal ikke gøre ondt. Så selvom du ikke kan mærke et stræk med det samme, skal du ikke presse dig selv mere end nødvendigt. Jo længere tid, du holder en øvelse, jo mere vil du kunne mærke den. Så se om du kan have lidt ekstra tålmodighed i starten. Tålmodighed med dig selv og din krop.
Du holder hver øvelse i lang tid – nogle længere tid end andre. Jo længere tid, du har været i en øvelse, des mere let vil din krop og det område du har arbejdet med føles, når du forlader øvelsen. Så kom langsomt ud af hver yinstilling.
Yin Yoga kaldes nogle gange for bindevævsyoga.
Bindevævet som forbinder alt i kroppen, er manifesteret som store hinder, der under huden dækker den indre krop, samt mindre hinder som omfavner sener, organer, muskler og knogler. Vores kroppe består af 70 % bindevæv, som udgør et landskab af nervetråde - et lag af glinsende spindelvæv.
For mig at se er det vigtigt både at arbejde med det ydre og det indre væv. Vi forsøger på en måde både at løsne det væv som er blevet stramt (har trukket sig sammen i vores krop), men også i vores bevidsthed. På den måde kan det blive lettere at genopdage og rumme dybere niveauer af den menneskelige eksistens.

Hver stilling har et bestemt fokusområde. Et eksempel på dette kunne være Balasana - Barnets stilling som den kaldes i klassisk yoga.
Her forsøger vi at finde et trygt leje, ved bl.a. at give slip omkring lænden. At tillade kroppen at søge mod jorden. Give efter for tyngdekraften og hengive os. Stillingen fungerer ofte som en blid indgangsport til de resterende stillinger.
I Yin yoga anvendes denne stilling også, om end den ofte optræder som Embryo pose (fosterstillingen), hvor armene hviler ned langs kroppen. Fosterstillingen udføres også liggende på siden. Når vi ligger i stillingen er vi tilbage hvor alting startede, tilbage til dengang vi befandt os i en egentlig fosterstilling i vores mors mave. Denne stilling har som så mange andre Yin stillinger en helende effekt på både krop og sind. Yin øvelserne hjælper på forskellig vis kroppen med eksempelvis at sætte kredsløbet fri, stimulere indre organer og massere kroppens kirtelsystemer.
Det dejlige ved at være ny til Yin Yoga er at der ikke er noget du skal kunne. Der er ikke nogen stillinger som behøver se ud på en bestemt måde. Tværtimod. Det der har betydning er om du mærker et stræk det rigtige sted. Om stillingen ser fjollet eller akavet ud er underordnet.
Vores kroppe er heldigvis meget forskellige og det tager vi højde for i Yin Yoga. Er der en stilling hvor du føler dig usmidig eller for stiv til at udføre bevægelsen, så tilpasser vi stillingen ved hjælp af redskaber og tæpper. Kan du eksempelvis ikke nå jorden med panden eller andet, har vi mulighed for at løfte sædet eller underlaget ved at placere en blok, pude eller andet til støtte.

Det vi er interesserede i at få løsnet, er i første omgang vores bindevæv. Fascia som bindevævet kaldes kan på en måde anskues som de hvide lag af hud på en skrællet appelsin. Når appelsinen er frisk har den fylde, der er væske i de små appelsinceller og den hvide membran er fugtig og eftergivende. Hvis appelsinen ligger for længe tørre denne ind og det hvide lag bliver hårdt og usmidigt. Til sidst lægger det sig som en hård skal over den sidste væske.
På samme måde tørrer vores bindevæv ud, hvis vi ikke holder det væskefyldt og smidigt. Ved at strække det så væsken kommer tilbage i vævet er det muligt at opnå mere velvære i form af, mindre smerte, bedre søvn, større bevægelsesfrihed, øget koncentrationsevne mm. Meridianerne (også kaldet meridianbanerne) er en slags energibaner som stimuleres når vi strækker de forskellige dele af kroppen. Det betyder at blokeringer i energisystemet kan løsnes, så energiens bevægelighed i kroppen, øges.
I udgangspunktet er Yin Yoga for alle. Uanset hvordan din kropsbygning og knoglestruktur måtte være, vil Yin være både gavnlig og mulig. Alle stillinger kan tilpasses dine behov. Det betyder helt konkret at kan du eksempelvis ikke slappe af i en given stilling, så ændrer vi enten på stillingen eller bruger yogaprops (yogaredskaber) til at støtte op. Således at du får mulighed for at være i stillingen på lige fod med alle andre - der vil også altid være et alternativ.
Når jeg kigger ud over en sal med praktiserende, træder hver og en tydeligt frem. Det konkurrerende element er taget helt ud af Yin, her lærer du at der ikke er andet som tæller end hjerteslaget i din krop og bevidsthed. Der findes ikke nogen mere autentisk underviser end dig.

Stillingerne ser ud på mange forskellige måder, ligesom de mennesker, der befinder sig i dem. Deres kroppe og bevidsthed er ikke ens, derfor skal stillingerne heller ikke være det. Der findes ikke to kroppe som er ens og der er derfor heller ikke to Yin stillinger som skal se ens ud. Yin Yoga handler udelukkende om funktion, at mærke strækket. Formen har ingen betydning - om end det i mange andre yogaformer tillægges stor værdi.
I Yin Yoga er det vigtigste at mærke, give slip og at være tro mod sig selv og sin krop. Der findes ikke kroppe som ikke kan være med. Uanset alder og form vil det være frisættende for de fleste at dyrke Yin Yoga. Det kan dog tage tid før en reel forelskelse opstår. Så tillad dig at prøve det af i tempo, der føles naturligt og rart. Måske hos flere forskellige undervisere.
Det er ikke en let opgave at blive bekendt med det der smerter, hvad end denne smerte sidder i krop eller hjerte. Et er dog sikker, jo dybere du bevæger dig ind i et stræk des større mulighed for at bobler, der måtte gemme sig, smutter op til overfladen. Når vi først giver slip kan de ikke holdes tilbage længere. På den måde har vi mulighed for at møde livet på mere ærlig vis, fri af følelsesmæssige byrder vi måske har båret alt for længe.
Mennesker har dyrket yoga i flere tusinde år og det er aldrig hverken for tidligt eller for sent at begynde. Meget tyder på at Yin yogaens gavnlige effekt på både vores fysiske og mentale sundhed er ved at slå rødder rundt om i verden som et redskab til bedre helbred og større lykke. Yin Yoga handler i virkeligheden som al anden yoga om at forbinde og forene. At tillade sammenhængen mellem lys og mørke, feminint og maskulint.
Yin udgør en modpol til Yang vi ikke kan undvære.